terug

Western Red Ceder

De ‘Western Red Ceder’ wordt ook wel de Reuzenlevensboom genoemd (Thuja plicata), de pilaar van de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van de Noordwestkust van Noord-Amerika.

Deze bomen waren fundamenteel voor het bestaan van de eerste bewoners van het Noordwesten. Zij gebruikte de bomen voor medicijnen, kano’s, totempalen, langhuizen, peddels, wapens, religieuze maskers, kookbenodigdheden enz. Vandaar de naam ”tree of life” (Reuzenlevensboom)

Het is een boom uit de cipressenfamilie .  Het is een snelle groeier die 45 m hoog kan worden en een diameter van 7 meter kan bereiken.

Western Red Ceder groeit voornamelijk in het Noordwestelijk kustgebied in Amerika en Canada.

De Western Red Ceder levert licht en duurzaam hout. Het bleekgeel spinthout is het niet-verkernde hout van de boom. Het Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. De in het kernhout afgezette stoffen zorgen voor resistentie tegen bacteriën, schimmels, ed. Deze eigenschap is bepalend voor de levensduur van het hout. Dit oranjebruine kernhout staat bekend onder de naam Western Red Ceder.

Dommelpool selecteert alleen de allerbeste A-kwaliteit Red Ceder hout voor haar sauna’s, dit hout wordt ook wel ‘Better & Clear’ genoemd. Dit heeft een reden: er mogen zo min mogelijk noesten in het hout voorkomen. Noesten worden erg heet tijdens het gebruik van de sauna. Bovendien kunnen zij er naar verloop van tijd ‘uit vallen’ waardoor er een opening in het hout kan ontstaan.

De voordelen van Red Ceder

  • De houtsoort Red Ceder is prachtig om te zien en heeft unieke kenmerken. Red Ceder kent een hoge isolatiewaarde en is uitstekend geschikt voor toepassingen buitenshuis.
  • Red Ceder is uitermate geschikt voor toepassingen buitenshuis, want deze houtsoort doorstaat alle weersomstandigheden. Het bezit een zeer hoge natuurlijke weerstand tegen insecten en rot. Het hout van gevelde bomen blijft tot meer dan 100 jaar bruikbaar en intakt.

  • Het hout heeft een zeer lage densiteit. De nerven zijn mooi recht en liggen dicht op elkaar, hierdoor is het erg vormstabiel en is de kans zeer gering op scheuren of barsten na verloop van tijd.  Red Ceder is een zachte houtsoort, het gewicht is erg laag en het hout is goed te bewerken.
  • Door toepassing van Red Ceder zijn de sauna’s van Dommelpool onderhouds-arm (een enkele keer schoon borstelen van eventuele groene aanslag volstaat) en gaat jarenlang mee. Na verloop van tijd wordt krijgt het hout  een natuurlijke grijze kleur.
  • Cederhout heeft een typische ’sauna-geur’. Dit wordt veroorzaakt door de stof kamfer in het hout. Kamfer heeft een rustgevende werking. Bovendien werkt het schimmelwerend en antibacterieel. Dit zorgt ervoor dat een sauna van Red Cederhout onbehandeld buiten kan staan.
  • Red Ceder heeft van nature een milde en prettige geur, die zorgt voor een echte wellness-beleving. Het gebruik van sauna-olies e.d. wordt daardoor overbodig.
  • De kap van Ceder wordt streng gereguleerd door de Candese en Amerikaanse overheid. Er is daardoor geen illegale houthandel in Red Ceder.